De lekkerste Indiase dahl met zoete aardappel

Ik ben echt gek op Aziatisch eten. Een recept voor Indiase Dahl kan dan ook niet achterblijven in mijn lijst met groene recepten. Heb jij wel eens dahl gegeten? Dahl kun je zien als een rode linzen soep met de smaken van India. Wie houdt daar nou niet van!? Perfect vegan comfortfood als je het mij vraagt.

Indiase Dahl met zoete aardappel

In dit recept heb ik een aantal zoetjes verwerkt om deze vegan maaltijd net dat beetje extra te geven. Door kaneel, zoete aardappel én vette kokosmelk toe te voegen ontstaat er echt een heerlijk warm, zoetig en kruidig gerecht. Mij kun je er echt voor wakker maken!

Perfecte maaltijden na een training

Dankzij de linzen zit de dahl vol met plantaardige eiwitten en vezels. Supergezond dus! Extra eiwitrijk maak je de dahl door ook een portie tempeh toe te voegen aan jouw gerecht. Echt een aanrader wat mij betreft omdat de zoutheid van de gemarineerde tempeh de perfecte tegenhanger is van de zoete curry. 

De dahl is daarnaast de perfecte maaltijd voor na een zware training op een koude dag. De dahl bestaat namelijk uit een combinatie van koolhydraten, hoogwaardige eiwitten en gezonde vetten. Eet jouw maaltijd zo'n 1-2 uur na jouw training voor optimaal herstel van jouw spieren. En vergeet niet om voldoende water te drinken om het vochtverlies weer aan te vullen!


Ingrediënten - 4 personen

  • 1,5 cup (190 gr) rode linzen
  • 1 grote ui
  • 3 knoflooktenen (geperst)
  • 1 blik hele tomaten
  • 1 el verse gember (of gehakte gember uit een potje)
  • 500 gram zoete aardappel
  • 1 tl gemberpoeder
  • 2 tl korianderpoeder (nee, je proeft de zeepsmaak echt niet. Ik kan het weten   )
  • 1 tl chilipoeder (of meer)
  • 2 tl kurkuma
  • 200 ml vette kokosmelk (je kunt natuurlijk ook kiezen voor een light variant, maar in dit recept is vette echt veel lekkerder)
  • 1 a 2 tl kaneel (wat jij lekker vindt)



Recept

  1. Schil de zoete aardappel en snijd hem in blokjes. Snipper de ui en pers de knoflooktenen. 
  2. Verhit 3 el olijfolie in een pan en bak hierin de ui. Na een aantal minuten voeg je ook de knoflook toe. 
  3. Voeg vervolgens alle kruiden én de zoete aardappel toe aan de pan. Bak even kort aan.
  4. Spoel ondertussen de linzen af onder koud water en voeg deze vervolgens ook toe aan de pan.
  5. Tenslotte voeg je ook het blik tomaten en 3 cups (750 ml) water aan de pan toe en breng je dit aan de kook. Als de dahl kookt zet je het vuur lager. Kook ongeveer 20 minuten. Blijf goed doorroeren zodat de dahl niet aankoekt aan de bodem. Wordt het te snel droog? Voeg dan nog wat extra water toe.
  6. Na 20 minuten voeg je de kokosmelk toe. Laat vervolgens weer dikker worden onder regelmatig roeren. Na 5-10 minuten is de dahl klaar. Breng op smaak met zout en eventueel extra chilipoeder en kaneel.
  7. Serveer de dahl met rijst of met naanbrood! Let op: Naanbrood is meestal niet vegan. Je kunt dit makkelijk zelf maken. Lekkerder én vegan!

Tip: Combineer met gemarineerde tempeh in ketjap & sambal om extra smaak én eiwitten toe te voegen aan jouw maaltijd. 

Macro's

Calorieën: 384 | Koolhydraten: 51 | Eiwitten: 13 | Vetten: 10