Tempeh gemarineerd in ketjap en sambal
Tempeh, you love it or hate it. Toen ik het voor het eerst zelf maakte vond ik het echt niet te eten. Een aantal maanden later gaf ik het opnieuw een kans en wéér vond ik het echt niet weg te krijgen. Even doorbijten zat er niet in zegmaar. Dus zit jij op dit moment ook in die fase? Die fase dat je denkt: dit gaat hem echt nooit worden? Dan is er dus nog hoop aan de horizon ;-) Deze gemarineerde tempeh in ketjap en sambal is echt een toppertje. Trust me!
Tempeh is supergezond
Tempeh is gemaakt van gefermenteerde sojabonen en zit bomvol volwaardig plantaardige eiwitten, een echte eiwittenbom dus! Tempeh bevat zo rond de 20 gram eiwit per 100 gram en bevat alle essentiële aminozuren. Daarnaast bevat het ook vele vitaminen en mineralen die een positief effect hebben op jouw lichaam.
Dankzij het fermentatieproces dat plaatsvindt bij het maken van de tempeh neemt jouw lichaam de nutriënten uit de sojaboon makkelijker op. Daarnaast hebben gefermenteerde voedingsmiddelen ook nog eens een positief effect op jouw darmen. Tenslotte bevat tempeh erg weinig koolhydraten en vetten en dat maakt het wat mij betreft echt een perfecte vleesvervanger!
Hoe bereid je tempeh?
Tempeh heeft een nogal uitgesproken smaak als je het mij vraagt. Het is daarom zaak om de tempeh goed te marineren voor je er een hap van neemt. Hieronder vind je wat mij betreft de allerlekkerste marinade voor dit eiwitrijke sojaproduct.
Ingrediënten ketjap en sambal marinade
- 3 el sojasaus
- 3 el ketjap manis
- 1 tl gember
- 1 geperste knoflookteen
- 0,5-1 el sambal oelek
- 2 el water
Zo marineer je de tempeh
- Snijd de tempeh in blokjes.
- Doe alle ingrediënten voor de marinade in een schaal en roer goed door.
- Voeg hieraan de tempehblokjes toe en schep goed om zodat alle tempeh bedekt is met de marinade.
- Laat de gemarineerde tempeh minimaal 30 minuten marineren (maar liefst een hele nacht).
Zo bereid je de tempeh
- Verhit een ruime hoeveelheid olijfolie in een pan.
- Als de olie heet is, voeg je hieraan de tempeh blokjes toe. Kijk uit! Dit kan enorm gaan spetteren.
- Zet het vuur lager om aanbranden te voorkomen.
- Bak de tempeh rondom tot ie bruin is. Dan kun je het uit de pan halen.
Waar kun je tempeh bij eten?
Eigenlijk past dit overal bij. Het zoute van de sojasaus, het zoete van de ketjap en het pittige van de sambal zijn de perfecte combi! Waar ik het vooral lekker bij vindt is bij Indiase Dahl met zoete aardappel. Maar ik eet het ook heel vaak lekker op een broodje met hummus. Love it!
Macro's 1 portie gemarineerde tempeh (100 gram)
Calorieën: 243 | Koolhydraten: 12 gram | Eiwitten: 24 gram | Vetten: 10 gram