Vegan caesar salad met kikkererwten & spruitjes
Ik sla altijd veel nieuwe recepten op, om ze vervolgens nooit meer te maken. Herkenbaar? ;-) Anyway, deze vegan caesar salad was er eentje van en ik vond het hoog tijd om hem eindelijk eens te maken. Want: een nieuwe lunchtopper, daar zeggen we geen nee tegen natuurlijk.
De 'echte' Caesar salad kun je op de meeste plekken wel krijgen. Het is dan ook een van de meest bekende salades die er zijn. Normaal zit er natuurlijk kip, bacon en een eitje in dus écht hetzelfde is deze salade natuurlijk niet, maar het is een heerlijk alternatief.
Gezonde en duurzame lunch
Deze salade is mega gezond en dat is voornamelijk te danken aan de spruitjes. Spruiten zitten namelijk vol met vitamine C en vitamine K. Vitamine C is goed voor het immuunsysteem en vitamine K is goed tegen oa ontstekingen, botverkalking & botbreuken. Daarnaast komen spruiten van Nederlandse bodem en dat maakt het ook nog eens een hele duurzame keuze. Dubbel winst dus!
Eiwitrijk en makkelijk
Kikkererwten zitten vol met eiwitten en dat is ook wat deze salade zo eiwitrijk maakt. Door ze te kruiden met gerookte paprikapoeder zit er daarnaast ook een beetje dat rokerige smaakje van bacon aan en door ze te in de oven te roosteren krijgen ze een heerlijke bite.
Je hoeft trouwens echt geen kok te zijn om deze salade te kunnen maken. Hij is makkelijk te bereiden en is heerlijk om als lunch te eten. Lekker om te combineren met een stukje geroosterd brood en wat hummus. Houd er wel rekening mee dat de kikkererwten in de oven moeten, dit kost het meeste tijd - maar niet het meeste werk ;-)
Ingrediënten voor 2 porties
- 1 blik kikkererwten
- 1 zak spruiten (à 350 gram)
- 1,5 tl gerookte paprika
- 1 tl knoflookpoeder
- 1 tl uienpoeder
- Zout en peper
- 1 el olijfolie voor de kikkererwten en 1 voor de spruitjes
Vegan salade dressing
- 1/4 cup tahini
- 1 tl gehakte kappertjes
- 2 tl van het vocht van de kappertjes
- 1,5 tl mosterd
- 2 el citroensap (naar smaak)
- Knoflookpoeder
- Zout en peper
- 1/4 cup pompoenpitten om te roosteren
Zo maak je deze eiwitrijke caesar salad
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Giet ondertussen de kikkererwten af, droog ze een beetje in een doek en doe ze in een kom. Voeg hieraan de gerookte paprika, knoflookpoeder, uienpoeder, 1 el olijfolie en de zout en peper toe. Mix alles goed door elkaar en strooi uit over een bakplaat met bakpapier. Zet voor 15 minuten in de oven. Schud dan even goed door en bak nog 5 a 10 minuutjes in de oven.
- Ondertussen hak je de spruiten in kleinere stukken. Dit kun je of in de keukenmachine doen, of met de hand.
- Verhit 1 el olijfolie in een pan en voeg hieraan de spruitjes toe. Wok ze tot een ze beetje bruin worden (niet op te hoog vuur!!).
- Doe de spruitjes in een grote kom als ze klaar zijn.
- Meng ondertussen de ingrediënten voor de dressing door elkaar. Voeg hieraan 2 el water toe roer goed door. Voeg eventueel extra water of citroensap toe als dat nodig is.
- Voeg de helft van de dressing toe aan de spruiten en mix goed door elkaar. Rooster de pompoenpitten in de pan en voeg deze hieraan ook toe.
- Top de salade af met de geroosterde kikkererwten en zout en peper naar smaak.
Laat je me weten wat je ervan vindt?