Vegan lasagne recept: eiwitrijk en vol groenten

Ik vond het wel eens tijd worden voor iets nieuws. Een heerlijke vegan lasagne. Normaliter maak je lasagne natuurlijk met gehakt, maar in dit recept is het gehakt vervangen door vegan gehakt én linzen. Naast dat de lasagne superlekker is, zit ie ook nog eens vol met eiwitten en groenten. Kun je die ook meteen weer afvinken.

Variaties op dit recept voor vegan lasagne

Je kunt er ook voor kiezen de saus te maken, de bechamel achterwege te laten. Je kunt de saus dan als pastasaus eten of je kunt het combineren met rijst. Net waar je zelf trek in hebt! Is het niet heerlijk? Makkelijker kan eigenlijk niet.

Ingrediënten voor de saus (4 porties)

  • 1 blik linzen (400gr)
  • 2 blikken mutti pulpo (800gr)
  • 1 pak vegan gehakt – je kunt ook rulstukjes nemen (200gr)
  • 1.5-2 middelgrote uien
  • 2-3 teentjes knoflook
  • 1 tl kaneel
  • 1/2 tl dragon
  • 1/2 tl chilipoeder (dit kun je natuurlijk achterwege laten)
  • 1 bouillonblokje
  • 3 winterpenen (250-300gr)
  • 125 ml rode wijn

Overige ingrediënten

  • Lasagnebladen (vers of gedroogd)
    En voor de bechamelsaus:
  • 3 eetlepels plantaardige boter/olie
  • 700 ml plantaardige melk (ik gebruikte amandelmelk)
  • 50 gram bloem
  • 5 eetlepels edelgistvlokken

Bereidingswijze

  1. Snipper de ui, pers de knoflook en schil en snijd de peen in stukjes.
  2. Verhit olie in een grote pan. Voeg de peen en ui toe en bak dit voor 5-10 min op middelhoog vuur.
  3. Voeg vervolgens de knoflook, de kruiden, pulpo, linzen, vega gehakt, rode wijn en het bouillonblokje toe. Laat alles ongeveer 20 minuutjes zachtjes doorkoken.
  4. Proef de saus en breng op smaak met peper en zout. Je kunt de bechamelsaus bereiden terwijl de rode saus aan het koken is.
  5. Verhit de olie of boter in de pan. Voeg de bloem toe en blijf roeren tot er een korrelige substantie ontstaat. Het mag een klein beetje bruin worden.
  6. Voeg vervolgens 700 ml plantaardige melk langzaam toe en blijf roeren totdat het er een enigszins dik en glad mengsel ontstaat. Voeg tenslotte de edelgist toe en breng op smaak met peper en zout.
  7. Bedek de bodem van een ovenschaal met de rode saus, leg hier vervolgens een laag lasagnebladen op, deze dek je vervolgens weer af met rode saus. Schep hierop de bechamelsaus. Vervolg deze stappen tot je drie lagen hebt gemaakt.
  8. Dek de lasagne tenslotte af met wat plakjes tomaat en zet de lasagne voor 20 – 30 minuutjes in de oven. De baktijd is afhankelijk van het type lasagnebladen dat je hebt gekozen. Gedroogde lasagnebladen zullen wat langer in de oven moeten om gaar te worden.

Toch liever pasta/rijst in plaats van een lasagne? Dat kan!

Stop dan na stap 4, en ga hier verder.

5. Kook de pasta of rijst gaar zoals op de verpakking staat aangegeven.
6. Als alles klaar is, schep het dan op een bord en strooi er nog wat edelgistvlokken of kaas overheen. Eet smakelijk!


Eet smakelijk!