De ultieme gids voor zelfgemaakte tempeh
Zelf je eigen tempeh maken? Yes you can! In deze easy peasy gids leer je hoe je van gedroogde sojabonen (of andere bonen) naar heerlijke, verse tempeh gaat. Spoiler alert: het is simpeler dan je denkt. Van weken tot fermenteren, ik laat je stap voor stap zien hoe je deze gezonde plantaardige vleesvervanger in je eigen keuken maakt. Dus, waar wacht je nog op? Tempeh party in je eigen keuken! ;-) 🎉
Ingrediënten
- 400 gram gedroogde sojabonen of 900 gram gekookte sojabonen
- 2 eetlepels azijn
- 3/4 theelepel tempeh starter
Ook nodig
- Ziplock zakje
Bereidingswijze
- Week de bonen minstens 8 uur. Ik doe dit meestal de avond van tevoren. Giet het water vervolgens af.
- Spoel de bonen vervolgens een aantal keer af met vers water en doe ze vervolgens in een grote pan.
- Vul de pan met water tot het water ongeveer 2 cm boven de bonen uitkomt. Doe een deksel op de pan en kook de bonen vervolgens op medium vuur tot ze beetgaar zijn.
- Houd de pan in de gaten want het water kan nog wel eens overkoken. Mocht dit gebeuren, leg dan even een pollepel tussen het deksel en de pan om de hitte te laten ontsnappen. Zet het vuur vervolgens lager en dek de pan vervolgens weer af.
- Controleer af en toe of er nog voldoende water in de pan zit en check regelmatig of de bonen al gaar zijn. Voeg als nodig meer water toe om de bonen langer door te laten te koken.
- Voeg de azijn toe als de bonen bijna gaar zijn, ongeveer na 3/4 van de totale kooktijd. Kook de bonen vervolgens verder tot ze zacht zijn, maar niet papperig.
- Als de bonen gaar zijn giet je het water af en vervolgens zet je de bonen nog even terug op het vuur om het laatste overgebleven vocht te verdampen. Al het vocht moet verdwenen zijn, maar kijk uit dat je de bonen niet uitdroogt!
- Laat de bonen afkoelen tot ongeveer 35° Celsius. Dit kun je eventueel meten met een vleesthermometer - ja echt ;-)
- Als de bonen eenmaal afgekoeld zijn is het tijd voor de volgende fase. Voeg de tempeh starter toe aan de bonen en roer er goed doorheen.
- Maak gaatjes in de ziplock bag met ongeveer 2 cm tussen ieder gaatje.
- Verdeel de bonen dan in de door jou gewenste porties en doe ze in de ziplock bags. Sluit de zakjes en vouw ze als dat nodig is om de grootte te verkleinen voor een mooie dikte. Een goede dikte voor de tempeh is ongeveer 2-3 cm. Zorg ook dat de bonen gelijkmatig verdeeld zijn.
- Plaats de zakjes vervolgens tussen twee snijplanken en zet ze op een warme plek. Je kunt ze ook in de oven leggen met alleen het lampje aan of een warmhoudkast of broedmachine gebruiken.
Het proces duur ongeveer 36 tot 48 uur. Check na 12 uur de status - zie je wat vocht ontstaan op de zakjes dan gaat het waarschijnlijk goed. Je kunt na 12-24 uur de zakjes verwijderen uit de oven en op een warme plek leggen voor de resterende tijd van het fermentatieproces.
Na 36 tot 48 uur zouden de schimmels volledig moeten zijn gegroeid en is de tempeh klaar. Laat op kamertemperatuur komen en leg het vervolgens in een afgesloten bak of zak in de koelkast (of vriezer). Verdeel het eventueel in kleinere porties als je dat wilt.
Notities
- Verse tempeh blijft een week goed in de koelkast, of enkele maanden in de vriezer.
- Tempeh moet goed gaar worden gekookt voordat je het kunt eten. Het kan gestoomd, gekookt, gemarineerd en in de pan gebakken worden, of gebruikt worden in jouw favo recepten.
- Je kunt tempeh in principe met iedere soort boon maken die je lekker vindt. Ik maak zelf bijvoorbeeld vaak tempeh van kikkererwten, echt ontzettend lekker. Wel is het dan belangrijk de kikkererwten te splitten omdat die erg groot zijn.
Waar koop je tempeh starter?
Ik koop mijn tempeh starter bij Top Cultures. Je kunt eventueel ook sojavrije tempeh starter kopen op Amazon.
Hoe bewaar je zelfgemaakte tempeh?
Ik schreef een artikel over hoe je jouw verse zelfgemaakte tempeh het beste kunt bewaren. Je ontdekt het hier >>>