Getrainde vrouw met groentenbox in haar handen
Sport
Sport
3 min

Vegan sport dieet: waarom zou je ervoor kiezen?

3 min

Het is tegenwoordig nogal achterhaald om te denken dat een plantaardig dieet niet voorziet in de voedingsbehoeften van sporters. Steeds meer topsporters delen hun ervaringen met een 100% vegan sportdieet. Bovendien toont onderzoek inmiddels aan dat plantaardige voeding het herstel na training bevordert, blessures vermindert en betere sportprestaties mogelijk maakt. Toch blijven er twijfels bestaan over de voordelen van een plantaardig sportdieet. En dan vooral vanwege de zorg over een mogelijk eiwittekort.

In deze blog lees je de ins en outs van een plantaardig dieet voor sporters, met de nadruk op plantaardige eiwitbronnen en de voordelen ervan voor jouw sportprestaties.

De mythe van eiwitten en plantaardige voeding

Veel mensen maken zich zorgen over hun eiwitinname, maar misschien zouden we ons eerder moeten afvragen waarom we zo enorm geobsedeerd zijn door eiwitten. En dan vooral door eiwitten van dierlijke oorsprong. Want hoewel eiwitten inderdaad essentiële bouwstenen zijn voor je lijf en ook de nodige energie leveren, zijn ze wel bijzonder hoog op een voetstuk geplaatst. Waar komt deze obsessie met eiwitten vandaan?

Net zoals bij veel populaire producten, is de obsessie met eiwitten ontstaan dankzij een goed staaltje reclame en marketing. Wist jij dat al? Vooral in de jaren '70 en '80, toen bodybuilders zoals Arnold Schwarzenegger enorm in de schijnwerpers stonden, steeg de vraag naar dierlijke eiwitten explosief. Want zo'n lijf als Arnold, dat wilde iedereen wel. En veel mensen geloofden dat dit alleen haalbaar was als je, jaja, veel vlees en andere dierlijke eiwitbronnen at.

Inmiddels is dit behoorlijk achterhaald, en wordt het hoogtijd dat men beseft dat we helemaal niet zoveel eiwitten nodig hebben als gedacht wordt. Bovendien is het belangrijk om te realiseren dat alle benodigde eiwitten ook uit plantaardige bronnen gehaald kunnen worden. Een steeds groter wordende groep succesvolle vegan sportatleten zijn daar het perfecte voorbeeld van.

Vegan gamechanger

Ook Arnold Schwarzenegger heeft inmiddels een opvallende ommezwaai gemaakt en is nu actief bezig met het promoten van een dieet zonder vlees voor maximale gains. In zijn documentaire 'Gamechangers' laat hij verschillende veganistische topatleten aan het woord, die succesvol zijn op een veganistisch sportdieet. In de docu wordt heel duidelijk dat het ook mogelijk is om sterk en gespierd te worden zonder dierlijke eiwitten. Daarbij benadrukt de documentaire de vele extra gezondheidsvoordelen die een plantaardig dieet biedt voor sporters.

Voordelen van een plantaardig sport dieet

Dat het eten van bewerkt en teveel rood vlees niet goed voor je is, weten veel mensen inmiddels wel. Maar dat plantaardig eten krachtige, bewezen voordelen voor zowel gezondheid, ons welzijn, als voor onze levensverwachting oplevert, is nog niet bij iedereen bekend. En dat is zonde! Het eten van meer onbewerkte plantaardige voeding blijkt naast de algehele gezondheidsvoordelen, namelijk ook specifieke voordelen op te leveren voor sporters, zoals: 

  • Het verminderen van ontstekingsreacties 
  • Sneller herstel na inspanning
  • Betere trainingsresultaten
  • Verminderd risico op het ontwikkelen van chronische ziekten

En bovendien bieden plantaardige voedingsmiddelen een hoger vezelgehalte, waardoor je je sneller verzadigd voelt en beter kunt voldoen aan je energiebehoeften.

Hoe helpt een vegan dieet je sportprestaties te verbeteren?

Sportprestaties hangen af van optimale training en efficiënt herstel. Intensieve training creëert kleine scheurtjes in de spieren, wat spierschade en spierpijn veroorzaakt. Het lichaam herstelt deze schade en versterkt de spieren in een proces genaamd supercompensatie. Dit proces resulteert in sterkere spieren en betere prestaties.

Plantaardige eiwitten en betere sportprestaties

Eiwitten spelen een cruciale rol in spierherstel. Ze leveren de aminozuren die nodig zijn om spierweefsel te herstellen en te laten groeien. Na een training is het dan ook belangrijk om voldoende voedingsmiddelen rijk aan plantaardige eiwitten zoals tofu, tempeh, seitan, peulvruchten, zaden, pitten en granen als quinoa te eten. Zo zorg je voor optimaal herstel van de spieren. Eiwitten vullen de spieren weer aan en stimuleren de groei van nieuw spierweefsel.

Voordelen van plantaardige eiwitten voor sporters

  • Sneller herstel: Plantaardige eiwitten zijn licht verteerbaar en worden snel opgenomen door het lichaam. Dit bevordert een sneller herstel na training. 
  • Betere bloedsomloop: Veganistische voeding bevat weinig verzadigd vet en cholesterol, wat zorgt voor een betere doorbloeding van de spieren. Hierdoor worden de spieren beter voorzien van zuurstof en voedingsstoffen, wat kan leiden tot sneller herstel na training.
  • Minder ontstekingen: Plantaardige voeding is rijk aan antioxidanten en ontstekingsremmende voedingsstoffen. Dit kan spierpijn verminderen en het herstelproces bevorderen. 

Bovendien herstellen veganisten over het algemeen sneller dan omnivoren. Dit is een groot pluspunt, want wie sneller herstelt kan meer trainen en daarom meer vooruitgang boeken.

Kortom, een plantaardig dieet biedt sporters heel veel voordelen en de heersende zorg over een eiwittekort is onterecht aangezien er volop plantaardige eiwitbronnen beschikbaar zijn die ruimschoots voldoen aan de behoeften van sporters. Met een goed samengesteld plantaardig dieet kunnen sporters niet alleen hun prestaties optimaliseren, maar ook de bijkomende gezondheidsvoordelen ervaren. Laat je daarom inspireren door de groeiende groep succesvolle vegan atleten en ontdek hoe een plantaardig dieet jouw sportprestaties kan verbeteren.

Reacties
Categorieën