Sustainable Development Goals - waar begin je?
Leefstijl
Leefstijl
3 min

Duurzaamheid: waar begin je?

3 min

Oke, de kogel is door de kerk. Ik ben mijn eigen coaching business gestart. Ik vind het echt te gek om anderen te coachen en te helpen een gezonde leefstijl te creëren, maar duurzaamheid speelt ook een grote rol in mijn leven. Daarom wil ik naast het coachen ook ‘iets’ met duurzaamheid doen. Er zijn alleen zoveel onderdelen om je mee bezig te houden binnen de richting duurzame ontwikkeling. Denk aan duurzaam beleggen – circulaire economie – plantaardig eten – ethische productie – ga zo maar door. Dus waar begin je?

Duurzaamheid: wat is dat eigenlijk?

Duurzaamheid is een ongelooflijk breed begrip. Het komt er eigenlijk op neer dat in een duurzame wereld zowel mens, milieu als de economie met elkaar in evenwicht zijn. Op die manier blijft de aarde gezond en wordt ie niet uitgeput. Plus: toekomstige generaties kunnen dan ook nog gebruik maken van de aarde.

Dankzij mijn keuzestress, realiseer ik me des te meer dat er zó veel te vertellen valt over duurzaamheid. En wat ik me ook steeds meer besef is dat de mate waarin ik me met dit onderwerp bezighoud, voor de meesten helemaal niet geldt. Niet iedereen is in de sustainability ‘fuik’ terecht gekomen. Want, net als bij kattenfilmpjes en de filmpjes met internetgekkies geldt ook hier: als je eenmaal in de fuik zit, blijf je het tegenkomen. Je wordt er als het ware mee doodgegooid en kunt je oogkleppen niet meer op doen. Jammer joh.

Het klimaat en geitenwollensokken-vegans

De meeste mensen weten wel dat er ‘iets’ met het klimaat aan de hand is en dat we beter voor de wereld moeten zorgen. Dat er dure zonnepanelen bestaan, dat de Tesla (lees: elektrische auto) niet aan te slepen is en dat er van die geitenwollensokken-vegans zijn. Het zal de meesten ook vast niet ontgaan zijn dat het gebruik van plastic (eindelijk!!) sterk wordt teruggedrongen en dat het aanbod aan vleesvervangers in de reguliere supermarkt bizar hard groeit. Maar ik ben ervan overtuigd dat de meesten helemaal niet weten dat de VN (Verenigde Naties) de Sustainable Development Goals hebben opgesteld. En al helemaal niet dat daarvóór de Millennium Development Goals ook al een dingetje waren. En het belangrijkste: dat deze doelen al in 2030 behaald moeten zijn! Er moet nog héél veel gebeuren voor we alleen maar in de buurt komen van de 17 te behalen doelen. Het zijn er 17. En achter deze 17 doelen zitten 169 targets om ze nog concreter te maken. Let that sink in for a moment.

De Sustainable Development Goals – wat zijn dat voor doelen?

 Duurzaamheid en de doelen die behaald moeten worden gaan niet alleen over de uitstoot van vliegtuigen of de hoeveelheid plastic in de zee. Het gaat om zoveel meer. De doelen zijn opgesteld omdat duizenden diersoorten bij bosjes uitsterven, er nog steeds mensen zijn die in extreme armoede leven – ze zitten vast in de poverty trap –, omdat sanitair, schoon drinkwater en elektra nog stééds niet voor iedereen beschikbaar is en omdat wij als mens de aarde stukje bij beetje in rap tempo kapot maken. Zeg maar gerust: verwoesten. Om deze redenen hebben de VN de Sustainable Development Goals (SDG’s) opgesteld. De SDG’s hebben aandacht voor vrede en veiligheid, economische ontwikkeling en milieuthema’s. Ook gaan deze doelen nog een stuk verder dan de voorgaande Millennium Goals met als doel armoede en honger volledig tot de verleden tijd te maken. De gedachte achter de SDG’s is dat een ieder zowel in staat moet zijn als ook de kans moet krijgen een betere toekomst te creëren.

Waarom zou je iets met duurzaamheid doen?

Elk initiatief, elk onderdeel binnen de SDG’s is belangrijk. Het een hangt met het ander samen. En hoe meer je je er in verdiept, hoe duidelijker de verbanden worden. Trust me. En om dan nu eindelijk even terug te komen op de vraag die ik stelde in de inleiding. Het is me steeds helderder dat de vraag niet per se moet zijn waar of hoe je moet beginnen. Het gaat er vooral om wat je wilt dat het gaat opleveren. Wat is het doel dat je na wilt streven? Het waarom. Mijn waarom (de welbekende why van Simon Sinek) is voor mij kraakhelder. Mijn missie is anderen te inspireren, met mijn onuitputtelijke enthousiasme (jaja, echt waar!) mee te krijgen én te motiveren iets goeds te willen doen voor de wereld om hen heen. Zo, dat is nog eens een missie. Ik neem jou daarom met alle plezier mee in mijn duurzame reis én informeer jou heel graag over dit onderwerp zodat jij misschien ook zo’n heerlijk boomknuffelaartje wordt 😉

Reacties
Categorieën