Hoe-vegan-worden
Leefstijl
Leefstijl
2 min

Hoe overstappen op een vegan dieet: begin met minder vlees eten

2 min

In een wereld waarin onze eetgewoonten een grote impact hebben op het milieu, is het belangrijk om bewust te worden van onze vleesconsumptie. Vleesproductie is verantwoordelijk voor ontbossing, broeikasgasemissies en overmatig watergebruik. Door minder vlees te eten, kunnen we allemaal een bijdrage leveren aan een duurzamere toekomst.

Waarom minder vlees eten?

Vleesproductie is een grote belasting voor het milieu. De productie van één kilo vlees kost veel water, land en energie. Zo is voor de productie van één kilo rundvlees ongeveer 15.000 liter water nodig. Daarnaast is vleesproductie verantwoordelijk voor ongeveer 14,5% van alle broeikasgasemissies wereldwijd.

Minder vlees eten is goed voor je gezondheid. Vlees kan een belangrijke bron van eiwitten zijn, maar het is ook rijk aan verzadigde vetten en cholesterol. Te veel vlees eten kan leiden tot hart- en vaatziekten, diabetes en bepaalde vormen van kanker.

Hoe minder vlees eten?

De overgang naar een plantaardiger dieet hoeft niet in één keer te gebeuren. Begin met het vervangen van één vleesmaaltijd per week door een plantaardig alternatief. Op die manier kan je je lichaam langzaam aan jouw nieuwe manier van eten laten wennen.

Plantaardige alternatieven voor vlees

Er zijn veel verschillende plantaardige alternatieven voor vlees. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor bonen, linzen, tofu, tempeh of andere vleesvervangers.

Gelukkig zijn (bewerkte) vleesvervangers steeds beter geworden en bieden ze tegenwoordig een goede smaak, textuur en voedingswaarde. Plantaardige vleesvervangers zijn vaak voedzamer dan het vlees dat ze vervangen en hebben een lagere impact op het milieu blijkt uit onderzoek van ProVeg Nederland. Let hierbij wel goed op dat je een vleesvervanger kiest die een hoog percentage eiwitten bevat, en weinig vet, zout en suiker.

Onbewerkte eiwitrijke vleesvervangers

Toch kun je nog altijd het beste kiezen voor onbewerkte, eiwitrijke vleesvervangers als tofu, tempeh, seitan of bonen en linzen. Bonen en linzen zijn hele goede, voedzame bronnen van eiwitten, vezels en andere voedingsstoffen. Daarnaast zijn ze super veelzijdig en kunnen ze in veel verschillende gerechten worden verwerkt, zoals in een pompoencurry, indiase dahl of in een salade. De samenstelling van peulvruchten is natuurlijk wel anders dan die van vlees. Varieer daarom met verschillende eiwitbronnen om te voorzien in je dagelijkse eiwitbehoefte.


Infographic met vegan eiwitrijke productenInfographic met vegan eiwitrijke producten

Tips voor een makkelijke overgang

  1. Begin met het vervangen van één vleesmaaltijd per week door een plantaardig alternatief.
  2. Experimenteer met nieuwe recepten
  3. Doe onderzoek voor je naar de supermarkt gaat om verrassingen te voorkomen.
  4. Ga op zoek naar andere veganisten! Er zijn veel online en offline community's waar je ervaringen kunt delen en steun kunt vinden.
  5. Lees etiketten zorgvuldig om er zeker van te zijn dat plantaardige producten geen dierlijke ingrediënten bevatten.

Door minder vlees te eten, kun je een positieve bijdrage leveren aan het milieu en je eigen gezondheid. En de overstap hoeft echt niet in één keer te gebeuren. Begin met het vervangen van één vleesmaaltijd per week door een plantaardig alternatief en ontdek hoe lekker en gezond plantaardig eten kan zijn. One step at a time!

Reacties
Categorieën